דילוג לתוכן

למה אבומדין?

למה אבומדין?

ראשית: אין קשר לאבו-מדין ממרוקו, שקנה בשנת 1320 נכס קרוב לכותל המערבי בעיר העתיקה בירושלים, ועל שמו נקראת סמטא קטנה.

מי שבכל-זאת מתעניין בו: www.snunit.k12.il/heb_journals/katedra/58025.html

או "קתדרה" לתולדות ארץ ישראל וישובה, טבת תשנ"א, דצמבר 1990

חוברת מספר 58

אבומדין – פשוט, כי לבננו נתנּו את השם מדין, ובטלפון הראשון, בו בירך אותי יאיר דלל על הולדת בני, הוא קרא לי אבו-מדין.

זה לא מקרי. ליאיר זכויות יוצרים חזקות ומבוססות. כאשר עוד לא היה מפורסם כל-כך, הוא הקים להקה בשם "מדיָן", ואני אהבתי את הרביעיה הזאת ואת המוזיקה שלה מעל ומעבר. הייתי נוסע איתם להופעות מרוחקות ותמכתי ופרגנתי ככל יכולתי. יאיר הוא גם חבר לימודים של רעייתי, אהובתי, חברתי, מיכל, אמו של מדיָן.

אז למה קרא יאיר ללהקתו "מדיָן"?

מדין במקרא

abumidian_image002מדין הוא בנם של אברהם וקטורה (בראשית, כה, 2)

הוא מקים את שבט מדין ויושב בצפון מערב חצי האי הערבי.

יתרו הוא הכהן הגדול, ובספר שמות פרק ב' אנחנו שומעים עליו. לא פחות חשוב הוא הופעתו בשמות פרק י"ח, שם נושאת פרשת השבוע את שמו. מתוך חמישים וארבע פרשיות התורה, יש רק חמש פרשיות הנקראות על שם אישים; נח, יתרו, קרח, בלק ופינחס.

http://www.netivot-shalom.org.il/parshheb/yitro2.php

abumidian_image003"משה מגן על בנות יתרו"

ציור שמן על בד מאת ג'ובני באטיסטה די ג'אקופו גאוספרה

צייר איטלקי, 1540-1494

ב- 6.12.1998 נשא מתיאס הוי בשוויץ דרשה, אחרי קריאת  שמות ב' ט"ו-כ"ב ושמות י"ח א'-י"ב (שמתייחסים ליחסים בין יתרו ומשה). אני מביא מתוך הדרשה כמה פסקות.

"קהילה יקרה,

ילדים פלסטינים, איתם חייתי ועבדתי במשך ארבע השנים האחרונות בגדה המערבית, גדלים עם תמונה נוראית של האדם היהודי. "יהודים" נקראים לפי נסיונם גברים בוגרים מסויימים, חיילים מתפרצים או מתנחלים מסוכנים. לעתים רחוקות מסבירים להם, שיהודי איננו תמיד חייל ולא בדיוק אותו דבר כמו ישראלי. אף-אחד לא מכיר להם יהודים, שאינם נושאים נשק. יהודים הם האנשים בג'יפים, מפניהם כדאי להזהר מאוד, אנשים, שאינם מבינים אותם, מאיימים עליהם או אפילו אוסרים אותם. הם אנשים, שמגלמים את ההפך מהמשפחה.

איזה רושם עושים לנו יהודים, ישראלים? האם אלה נסיונות חיים או תמונות מקובעות? אני חייתי בגדה המערבית את הכובשים השחצנים, התוקפניים. אבל כאחד שבא מבחוץ, יכולתי לעבור גבולות. היתה לי ההזדמנות להכיר לצד האנשים הפלסטינים מהיומיום שלי כמה ישראלים יהודים כבני-אדם שלמים, כחברים.

אחד מהם הוא עתה בן שנתיים, שמו מִדיָן. מדין הוא פעוט, שרוצה להרחיב את גבולותיו ונמצא תמיד בתנועה, בעבר בזחילה, כיום בהליכה ובקפיצות. הוריו נתנו לו את השם היפה הזה בזכרם סיפורים תנ"כיים. המדינים, מהעם הזה בא השם, חיו במדבר ליד הים האדום, כיום ערב הסעודית. קרובים ומכרים של הורי מדין הגיבו בהשתוממות וברתיעה על השם הלא-נפוץ. הרי נמסר על המדינים, איך הם יצאו למלחמה פעמים רבות כנגד בני ישראל.  אז הבן הקטן נושא את שמם של השכנים המחבלים האלה? את שמם של אלה, שמגלמים את ההפך מהעם שלך?

בתנ"ך זהו משה, שיוצר את השר עם מדין. שמענו שני טקסטים. לפני תחילת הסיפור שלנו, חי עמו של משה מדוכא ונידון לעבודות פרך במצרים. במעשה נואש של התנגדות כנגד העוול המשווע רצח משה מצרי, שהתעלל בפועל עברי. הטקסט מספר אחר-כך, איך משה מצא מקלט מדיני בארץ זרה.

בהרהורים על יתרו המדיָני התחוור לי, מה ניסו לבטא אולי חבריי הישראלים מיכל ואורי, כאשר נתנו לבנם, לבן העם של משה, את השם מדין. מבלי להכיר את כל המחשבות שלהם, אני פוגש את "מדין" בצורה הבאה: שמו שלו ייתן מאוחר יותר לילד הקטן, הזריז הזה הרבה. חייו, וכמובן חיי העם שלו, לא מתבססים על כוח ותוקפנות. האחרים, הזרים, אותם מכירים תחילה רק כאויבים, כמחבלים, כבדואים פרימיטיביים, הם חלק מהחיים האלה – בדיוק כמו שמשה מצא אצלם מקלט במדבר. מדין גם נושא מסר המנוגד למדיניות הרשמית של ישראל: גבולות הזהות של עמו ושל מדינתו לא כל-כך ברורים, כמו בנאומים לאומנים ובמלחמות. השם מדין אומר, שצריך לדמיין גם כיום משה עם אשה סעודית, או נאמר פלסטינית. ושיש לבת-זוג שלך אבא ערבי, עליו אפשר לסמוך, אין קשר בינו ובין תמונות האימה הזוועתיות. לבסוף מזכיר למדין השם שלו, שבמאבק לשחרור מאלוהי שקר ומתנאים מחפירים יש שותפים.  מעבר לגבולות יש אנשים, שנאבקים למען אותו הצדק.  …"

הלהקה של יאיר התפרקה וכיום יאיר מנגן ומופיע עם "עלעול", גם שם הוא מנגן יצירה בשם "יתרו", המוזיקה שלו יפהפיה, אך ל"מדיָן" היו איכויות מיוחדות.

מדין בתלמוד

אנו למדים מהמקרא ומהמדרש שיתרו שימש כאחד משלושת יועציו של פרעה מלך מצרים (איוב ובלעם היו השנים האחרים). המדרש מספר שכאשר הביאו לדיון את עניין "כל הבן היילוד – היאורה תשליכוהו" ו"אם בן הוא, והמיתם אותו", יתרו היה זה שהסתייג לחלוטין מגזירה זו ופרש. איוב – שנמנע מלהביע דעה, התייסר, בייסורים נוראים כמסופר בספר איוב. בלעם הרשע יוזם גזירה זו, נהרג בחרב במלחמת מדין. ( ע"פ בבלי סוטה י"א, א)

http://www.netivot-shalom.org.il/parshheb/yitro2.php

מדין בקוראן

nabi shueb

בפי המוסלמים נקרא יתרו שועיב, מקור השם אינו ידוע. בעיני הדרוזים יתרו היה הנביא הנסתר, שהדריך הנביא הגלוי משה. הוא מופיע בסורות 7, 11, 20, 22, 28, 29, והוא עסוק בעיקר הפצת המונותאיזם. עבור הדרוזים, הוא אחד הנביאים העיקריים.

עוד על הדרוזים

אגב: המילה מדין קרובה למילה מדינה, ואולי זה לא מקרי.

ראשית הציונות – במדיָן

בסוף המאה ה-19 עוד לא היה ברור, לאן פני הציונות. כולם מכירים את ארגנטינה, אוגנדה, אחר-כך בירוביג'אן; מעטים יודעים, שהיה גם נסיון התיישבות יהודי בארץ מדין. נדבן בשם פאול פרידמן הוביל את המהלך,שאומנם נכשל, אך הוא נהגה מתוך הכרה גם לקרבה לארץ ישראל וגם לזיקה של משה לארץ זו.

מדין בחקר המקרא

כיום משתרשת יותר ויותר התפיסה, שמדין, הן כשבט והן כארץ, הוא הוא המקור של עם ישראל.

מצד אחד יש הטוענים שהר סיני נמצא בארץ מדין (ראה מפה) או שמטילים ספק בכלל באמיתות הסיפור על יציאת מצרים, ומצד שני מוצאים במדין יותר ויותר סימנים לקשר עם העברית ועם העברים.

warumidian_image011כמה דוגמאות:

  • ה-"מוּסרי" זוהו עם המצרים, אך כיום יש סברה שמדובר בשבט בארץ מדין.
  • השכבה העתיקה ביותר מסיפור יציאת מצרים היא כנראה שירת הים של מרים, וההנחה היא, שהמקור הלשוני שלה הוא מדיָני.

יש המניחים שיהוה הוא הר שהפך לאל בארץ מדין.

אני רוצה לסיים עם דבריו של מתיאס הוי:

"… אני סקרן ושמח לעקוב אחר חייו של מדין הצעיר במדינת ישראל. אני מקווה בשבילו, שיידע לעקוף את המלכודות שטומנים לו פוליטיקאים, מחבלים ופנטים דתיים. אני מקווה, שהוא יחפש ויימצא הזדמנויות לפגוש ילדים פלסטיניים לא כחייל. אני מקווה, שהם יזהוהו כמדיָן, אחד משלהם, אחד שמתמודד עם דברים חדשים מעבר לגבולות. "

להגיב

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: